Toplijsten

Steven Spielberg

Steven Spielberg is de meest succesvolle regisseur uit de hele filmgeschiedenis. Met zijn dertig films werd hij de rijkste en invloedrijkste regisseur ter wereld. Hij stond aan de wieg van de moderne blockbuster en is een kei in het emotioneel manipuleren van het publiek zodat ze precies op het juiste moment van de schrik omhoog springen of van ontroering een traantje wegpinken. Veel van zijn verhalen zijn gesitueerd in de keurige maar saaie Amerikaanse buitenwijk (waar Spielberg zelf opgroeide) en de hoofdpersonen zijn vaak kinderen of doorsnee-burgers in wie toch stiekem een held schuilt.

Alhoewel Spielberg bekend staat om zijn gebruik van fraaie visual effects, is zijn handtekening vooral te herkennen aan wat nu 'The Spielberg Face' heet: een close up van een gezicht, net voor (of tijdens) een grootse of belangwekkende gebeurtenis, met open ogen vol verbazing of een kinderlijk enthousiaste blik. 


Zijn favoriete genre is science fiction, maar Spielberg maakte in zijn carrière in bijna elk genre wel een film. Eigenlijk zou je ze gewoon alle dertig moeten kijken -bijvoorbeeld in EYE, dat een groot retrospectief vertoont onder de noemer Steven Spielberg, meesterverteller. Alle dertig? Nee, want zelfs de grootste meester maakt nog wel eens een misbaksel. Sla dus het flauwe 1941 en het kinderachtige Hook maar gerust over, maar kijk de rest. En begin dan maar met Spielbergs zeven beste. Deze zeven!