Toplijsten

Horror

Het label Horror (het Latijnse woord voor angst) wordt geplakt op al die verhalen waarbij het de bedoeling is de lezer of de toeschouwer bij wijze van amusement de stuipen op het lijf jagen.

Een horrorfilm is het spookhuis van de kermis of de rollercoaster uit het pretpark, maar dan op het witte doek. Typische elementen zijn bovennatuurlijke gebeurtenissen en verschijningen, of monsters (spoken, vampiers, weerwolven, zombies). Maar ook menselijke monsters, zoals psychopaten en serial killers, hebben hun plek in het genre veroverd.

Horrorfilms zijn gericht op het effect dat het bij de kijker wil opwekken: hartkloppingen, klamme handjes, een angstkreet en helemaal ideaal: slapeloze nachten. Daarmee is horror dus het tegenovergestelde van komedies. Waarom mensen graag geld betalen om zich rot te schrikken? Daar zijn de psychologen het nog niet over eens. Maar het schijnt heel opwindend te zijn, om in een veilige situatie (want dat is een bioscoopstoel natuurlijk) geconfronteerd te worden met je eigen (doods)angsten. Samen griezelen schijnt ook een sterke band te creëren, en dat maakt horrorfilms perfecte date-movies.

Het horrorgenre valt weer in diverse subgenres uiteen: zo zijn slashers echte hakfestijnen waarbij het bloed rijkelijk vloeit, terwijl gothic horror het vooral van de macabere sfeer moet hebben en films met veel gore juist de weerzin willen opwekken. En er zijn zelfs hilarische horrorkomedies, waarvan Evil Dead II (1987) absoluut de show steelt.

Samen met de genres Science Fiction en Fantasy maakt Horror deel uit van 'de fantastische film'.