Recensies
Byzantium

Waterval van bloed

De Ier Neil Jordan, die voor het scenario van The Crying Game een Oscar won, zorgde in 1994 voor een comeback van het vampierengenre met Interview with the Vampire. Tom Cruise en Brad Pitt kregen hierin als onsterfelijke bloedzuigers soms meer sympathie dan hun slachtoffers. Eigenlijk is Jordan degene die het startschot leverde voor de filmtrend met jonge, aantrekkelijke en gekwelde vampieren in de hoofdrol: de Twilight-serie mag hem dankbaar zijn!

Met Byzantium (Verenigd Koninkrijk/Ierland, 2012) maakt Jordan de tweede vampierenfilm uit zijn diverse oeuvre. Het grote verschil: nu gaat het om twee vrouwelijke bijters. Clara (Gemma Arterton) en Eleanor (Saoirse Ronan) lijken maar een paar jaar te schelen, maar zijn in werkelijkheid moeder en dochter. Ze zijn op de vlucht en strijken neer in een leegstaand hotel in een trieste badplaats, dat Clara transformeert tot een bordeel, tot ongenoegen van haar dochter.

Origineel, maar ook hier werkt de herhaling irritatie op − en geen spanning

Waterval van bloed

De twee sappige aspecten van het vampierenfenomeen (hoe iemand vampier wordt en hoe de vampier precies toeslaat) gingen in Byzantium helaas snel vervelen. In Byzantium wordt een nieuwe vampier op een mysterieus rotseiland 'gedoopt' in een gigantische waterval van bloed. In eerste instantie zijn dat hele indrukwekkende beelden, maar deze doop werd tot vervelens toe uitgebreid en zelfs meerdere malen getoond. Eleanor is een ethisch verantwoorde vampier en doodt alleen zwakke, oude mensen. Ze fluistert geruststellende woorden en met haar duimnagel snijdt ze hun hals open. Origineel, maar ook hier werkt de herhaling irritatie op − en geen spanning.

Moeder en dochter

Veel vaart heeft dit drama niet, maar de onconventionele moeder-dochterband wordt wel erg geloofwaardig neergezet. Soms lijken de rollen omgedraaid, met de extraverte Clara die zonder aarzeling moordt en sekst, terwijl de gevoelige Eleanor haar zwerfbestaan beu is en ergens een rustig leventje wil opbouwen. Meer focus op deze bijzondere relatie en wat minder actiescènes en historische flashbacks had waarschijnlijk geresulteerd in een interessant drama.