Recensies
Taxi Driver

Filmcollege en spannend verhaal ineen

In Taxi Driver (1976) speelt Robert de Niro Travis Bickle, een afgezwaaide Vietnamveteraan die weer op thuisbodem als taxichauffeur zoveel mogelijk uren wil maken. Hij rijdt dan ook veel in de nachtelijke uren en slaat New York gade vanuit zijn taxi. De klassieker is terug in de bioscoop, in een mooie 4K-versie.

Een eenzame doler, voor het grootste deel afgesloten van de buitenwereld, in de microcosmos van zijn voertuig. Afgevlakt en bijna zonder emotie observeer je in het begin Travis die met zijn in een papieren zak gewikkelde drankfles over straat loopt na een lange shift.

Het verschil tussen de originele versie en de gerestaureerde 4K-versie zoals die nu opnieuw is uitgebracht, is gelijk goed te zien aan de kleuren. De belichting van toen kun je natuurlijk nu niet meer beïnvloeden. Het grainy effect zit er dus nog wel in hier en daar. Maar dat hoort er ook bij, en geeft de film juist zijn sfeer.

De film begint als een portert van een hardwerkende man maar ontpopt zich tot een studie van gefrustreerde mannelijkheid. Bickle krijgt een doel als hij in een straatprostitue zijn muze lijkt te ontdekken. De beelden doen denken aan Shame (2011, Steve McQueen). Het bewijs dat Taxi Driver na al die jaren nog invloed heeft op films die vandaag de dag worden gemaakt.

Wat de film verder interessant maakt is dat het haast een filmcollege is, waarbij Scorsese refereert aan beelden uit vroegere films. Het iconische shot uit
2 or 3 Things I Know About Her (1967) van Jean-Luc Godard is een voorbeeld hiervan. In Taxi Driver zien we een glas water met een bruisend Alka-Seltzertablet. Het bruisen van het tablet komt overeen met de bubbels uit het beeld van Godart zijn film waar juist een kop koffie te zien is in close-up.

De film is een constante puzzel waar de kijker zelf op zoek gaat naar het verhaal. Het is een film waarbij je kan blijven nadenken tijdens de wat langer aangehouden shots stimuleren tot nadenken. Zo is Taxi Driver dus een stukje filmgeschiedenis en een spannend verhaal ineen. Met de 4K versie heb je een goede reden om hem in de bioscoop op het grote doek te gaan bewonderen.