Nieuws

Zonnige MovieZone Award

De jongste jury van het Nederlands Film Festival is eruit: If the Suns Explodes van Hanna van Niekerk is de beste film die zij deze week zagen.

foto: Nichon Glerum

Sinds donderdag keek de MovieZone Jongerenjury hun ogen uit op het Nederlands Film Festival. De jury bestond dit jaar uit Daniëlle, Britney, Juan, Isa en Philip, allemaal scholieren van 16 en 17 jaar. Wat maakte indruk op hen, behalve de voor hen te jureren films? “De enorme hoeveelheid BN-ers die bij de première van Riphagen opdook. Het voelde echt alsof we midden in het hart van de Nederlandse filmwereld stonden.” Op zondagavond schoof het vijftal bij Art Rooijakkers aan, om in zijn NFF Talkshow bekend te maken welke film ze de állerbeste vonden. De jeugdige filmfans waren vol lof over de docu Strike a Pose (‘Op een krachtige manier in beeld gebracht') enRiphagen (‘Onderscheidend door creatief camerawerk en talentvolle acteurs’).

De winnaar

Maar dé winnaar van de MovieZone NFF 2016 Award? Die eer ging naar If the Sun Explodes van Hanna van Niekerk. “De sterke, geïmproviseerde dialogen zijn erg herkenbaar. De acteurs hebben een goede chemie en zijn daardoor zeer overtuigend. De esthetiek van de beeldstijl was goed doordacht. We kunnen er trots op zijn, dat een Nederlandse film met een minimaal budget zo’n indrukwekkend resultaat heeft opgeleverd”, aldus het juryrapport
If the Sun Explodes

Fantastische ervaring

De jonkies keerden na ‘vier vermoeiende, maar fantastische dagen’ huiswaarts en zitten inmiddels weer netjes in de schoolbanken. Maar wel een ervaring rijker: “Het was onvergetelijk. Vooral de nagesprekken met de makers van de films waren erg interessant en dat gaf een extra dimensie aan onze kijk op de films. Het heeft onze blik op het Nederlandse filmaanbod verruimd.”