Nieuws

Scorsese tentoongesteld

Gisteren werd in EYE de grote overzichtingstentoonstelling over regisseur Martin Scorsese geopend. Behalve de Aviator-jurk van Cate Blanchett, de bokshandschoenen van Raging Bull en de toverlantaarn uit Hugo zijn er ook veel storyboards te zien. Zelfs zijn allereerste storyboard, getekend toen Marty nog maar elf jaar oud was...

Martin Scorsese - The Exhibition is verplichte kost voor elke Scorsese-fan, maar eigenlijk voor elke filmliefhebber. Het is helemaal niet erg als je zijn klassiekers (zoals Taxi Driver, Goodfellas of Casino) nog niet kent. Tussen de meer dan vierhonderd persoonlijke objecten hangen ook grote schermen met daarop de mooiste fragmenten van zijn oeuvre. Als je er direct zin van krijgt om de hele film te gaan (her)zien, dan kan dat, want de hele zomer lang worden alle Scorsese-films in de bioscopenzalen van EYE vertoond.

Alle kostuums (ook eentje gedragen door Leonardo DiCaprio), props, storyboards, screenplays en brieven komen uit Scorsese's privécollectie. 'Sommige dingen die je hier ziet, zijn letterlijk van de muur of een plank bij mij thuis, in mijn kantoor of montageruimte gehaald. Vele daarvan zijn heel, heel persoonlijk. Dingen uit de woning van mijn vader en moeder. Foto’s die daar hingen.' vertelde de regisseur. 

Een klein, maar veelzeggend object vind je helemaal achterin de tentoonstelling, vlakbij de uitgang. Daar ligt een agenda waar Scorsese keurig bijhoudt welke film(s) hij die week allemaal heeft gezien: behalve een groot regisseur is Scorsese namelijk ook een megagrote filmfan.

Martin Scorsese - The Exhibition, 25 mei t/m 3 september. Klik hier voor meer info en tickets.En MovieZone organiseert ook nog een speciale Scorsese-masterclass...