Nieuws

Profielwerkstuk op het witte doek

Dat is nog eens leuk huiswerk: in plaats van een saai werkstuk een speelfilm maken! Acteur Nils Verkooijen (Spijt!, Oorlogsgeheimen) en klasgenoot Sjors Mans kregen dat mooi voor elkaar. Hun profielwerkstuk is nu op het witte doek te zien: Dansen op de vulkaan. Daarin speelt Nils een zestienjarige jongen die aan een dramatische stofwisselingsziekte lijdt.

Sjors Mans & Nils Verkooijen


Het jeugddrama Dansen op de vulkaan is een productie van de zeventienjarige Nils Verkooijen en negentienjarige Sjors Mans. Ze kenden elkaar maar een paar maanden toen ze samen aan de slag moesten met een profielwerkstuk. Omdat Nils ambassadeur is van Metakids, de stichting voor kinderen met een stofwisselingsziekte, moest het werkstuk daar over gaan. En wat is nu een mooiere vorm dan een film om zo aandacht voor het onderwerp te vragen? Precies! “Onze klasgenoten en vrienden kozen wel voor iets gangbaardere onderwerpen voor hun profielwerkstuk”, vertelt Nils. “Al waren ze wel erg creatief. Zo maakte een vriend van mij voor scheikunde een matras en een andere goot het onderwerp in de vorm van een game. Ook erg tof natuurlijk!”

Nils benadrukt dat bij de beoordeling van het profielwerkstuk niet naar de speelfilm werd gekeken, maar aan het onderzoek dat eraan ten grondslag lag. “De eerste reactie van onze docent was: 'Een speelfilm? Dat valt niet te beoordelen!' Hij hielp ons toen om het idee in een andere vorm te gieten, waardoor we het toch als basis voor ons profielwerkstuk konden gebruiken en het een duidelijke link heeft met het vak economie.” 

De research van het ondernemende duo richtte zich op de financiering via traditionele methodes zoals filmfondsen en vergeleek dat met een ander inkomstenbron, via het crowdfunding. Dat model hadden Mans en Verkooijen namelijk op het oog om hun eigen Dansen op de vulkaan te financieren. Nils: “Onze docent beoordeelde ons werkstuk vooral op de begrotingen die we hadden gemaakt, want daar heeft hij natuurlijk het meeste verstand van.” Zo kwamen de economieboeken dus ook nog een beetje van pas. En waar economisch inzicht niet allemaal goed voor is: uiteindelijk wist de twee Havoscholieren wel 33.000 euro binnen te hengelen!

Het uitwerken van het onderzoek dat ze op school inleverden 'knalden ze er in drie dagen uit', maar toen moest die speelfilm nog gemaakt worden. Het schrijven van het scenario duurde wat langer. “We hadden geen apart kantoor, dus in de weekenden gingen we naar huiswerkbegeleiding om daar samen te schrijven. En ook in onze tussenuren werkten we aan het script, in de Mediatheek.” Zelfs toen ze met de hele school naar skivakantie gingen, lieten ze het scenario niet rusten. Na de busreis lagen ze allebei ziek op bed. “Maar met onze mobieltjes. Zijn we daarop verder gaan typen.”

Al die fanatieke (over)uren zijn intussen wel beloond: de film draait sinds vorige week in de bioscoop én de jongens scoorden een 9,5 voor hun profielwerkstuk. “Afgerond is dat een tien, dus daar zijn we zeer tevreden mee.” En het mooie is dat hun docent, die ook een bezoekje aan de set bracht, totaal ondersteboven was van het resultaat. “Toen hij al die acteurs en vrijwilligers op de set zag, vroeg hij: ‘Hebben jullie dit allemaal zélf geregeld?’”, lacht Nils. “Dat we zover zouden komen, dat had hij echt niet verwacht! En wij eerlijk gezegd ook niet!”