Nieuws

Oscar voor Nederlandse student

Hiep hiep hoera! Met haar afstudeerfilm Grijs is ook een kleur heeft filmacademiestudent Marit Weerheijm de Student Academy Award gewonnen.

De korte film, met Ko Zandvliet in de hoofdrol, drong in de VS door tot de finale van de Student Academy Awards - en liet daarbij al meer dan 1600 inzendingen achter zich. Het winnen van de Student Academy Award, zoals de Oscar officieel heet, in de categorie beste buitenlandse studentenfilm is natuurlijk een giga-opsteker.

Eerdere winnaars van een studenten-Oscar waren Robert 'Back to the Future' Zemeckis, Spike 'Do the Right Thing' Lee en John 'Toy Story' Lasseter. Voor Marit was er maar één andere Nederlander die deze prestigieuze prijs won. Dat was Mike van Diem in 1989 met zijn afstudeerfilm Alaska. Voor Mike bleek dat de opmaat voor mooie dingen, want hij won later de grote Oscar voor Karakter.

Begin oktober reist Marit af naar Hollywood; op 12 oktober hoort zij daar tijdens de officiële uitreiking of ze een gouden, zilveren of bronzen medaille gewonnen heeft. Spannend!

De film, die eerder al op het filmfestival van Toronto in de prijzen viel, gaat over de 13-jarige Cato die vol spanning wacht op de terugkeer van haar depressieve broer, die een zelfmoordpoging deed. De film is online te bekijken, namelijk hier