Nieuws

Leestip: Buurman, wat doet u nu?

Dick Maas doet letterlijk een boekje open over alles wat er komt kijken om in Nederland een film te maken. Verplicht leesvoer voor elke (jonge) filmmaker!

Wat was er nog niet voor aanstormend Nederlands filmtalent? Een boek waarin je álles kunt lezen over wat er komt kijken bij het verzinnen, voorbereiden, draaien, monteren en uitbrengen van een film. Daarom schreef Dick Maas, een van de meest succesvolle regisseurs van ons land, zelf maar dat boek: Buurman, wat doet u nu?

Als je je Nederlandse klassiekers kent, dan weet je wel waar de titel Buurman, wat doet u nu? vandaan komt. (antwoord: Flodder!). Dick Maas, die klassiekers als De Lift en Amsterdamned maakte en flink scoorde met Sint en Moordwijven stopt altijd cynische humor in zijn films, dus van hem hoef je geen stoffig en gortdroog handboek te verwachten. Buurman, wat doet u nu? is geestig geschreven, maar ook erg informatief. Want een boek dat van begint tot eind belicht wat er allemaal komt kijken bij het maken van een film, dat was er nog niet. Het boek zit vol voorbeelden uit Dick Maas eigen oeuvre, en hij is eerlijk en openhartig genoeg om ook zijn flops (zoals het vermakelijke Prooi, die het belabberd deed in de bioscoop) te analyseren. Verder kom je te weten hoe je het aantal draaidagen dat je nodig hebt kunt berekenen, hoeveel duur een visual effect is, wat goede software is om een storyboard te maken en hoe je een (te) kleine kamer er toch groot uit laat zien op het scherm.

Doe je voordeel met de praktijkkennis van Dick Maas, en knoop ook zijn allerlaatste tip in je oren: 'In de tijd dat je dit boek las, had je ook een film kunnen maken.'