Nieuws

Filmtips van Daan Bakker, MovieZone Award-winnaar

Met de kwaliteit van Daan Bakkers speelfilmdebuut Quality Time zit het wel goed: de MovieZone Jury bekroonde deze superoriginele (en geestige) film op het International Film Festival Rotterdam met de Award. Wat zijn Daans tips voor beginnend filmtalent?


Daan Bakker op de set van Quality Time

#1 Ga niet naar de film...
"Nou ja, je moet natuurlijk wel veel films kijken. In het eerste jaar van de filmacademie gingen we met de hele klas naar het filmfestival van Rotterdam. We keken de hele dag door films, en spraken met de makers. Maar zit ik middenin het maken van een film, dan mijd ik liever de bios. Je kan dan als een soort spons toch per ongeluk dingen oppikken die dan in je eigen scenario belanden. Kijk ik bijvoorbeeld een film van de Coen Brothers, dan schrijf ik vijf dagen later nóg steeds Coen Brothers-achtige dialogen. Om dat soort onbewuste beïnvloeding te voorkomen, ga ik dan liever naar het theater."

#2 ...maar ga naar het theater!
"Veel Nederlands theater is mooi gemaakt en zoekt vaak naar de grenzen van het medium. Dat vind ik er interessant aan. Ik probeer die creatieve vibe in film te verwerken, zonder dat het een een-op-een-vertaling wordt. Het theater is ook een prima plek om acteurs te scouten. De jongen die Karel speelt in Quality Time, zag ik in een afstudeerstuk. Eigenlijk is hij geen acteur, maar choreograaf, maar ik vond hem prachtig spelen. Ik had 'm nooit gevonden als ik nooit naar theater zou gaan."

#3 Een korte film is een goede leerschool
"Voor Quality Time maakte ik twee korte films. Stiekem wel wat meer, want op de filmacademie maak je in het tweede jaar een korte film van vijf minuten, in het derde jaar eentje van tien en dan een afstudeerfilm van 25 minuten. Het maken van korte films kan een hele goede voorbereiding zijn op het maken van een speelfilm. Maar het genre moet je wel liggen, natuurlijk. Zelf hou ik er erg van, omdat je in korte films veel uitgesprokener, veel gekker en experimenteler kunt uitpakken dan in een lange film."

#4 Neem de tijd voor het scenario
"Ik ben in de lente van 2014 met het schrijven van
Quality Time begonnen. Aanvankelijk wilde ik een vrij conventionele film maken, met één hoofdpersoon en de bekende drieaktestructuur. Maar de film had daar andere ideeën over, en dat werd dus best een gevecht. David Lynch vatte het bedenken van een film ooit heel treffend samen. Volgens hem was het te vergelijken met het maken van een puzzel, waarvan je weet dat hij in de kamer naast je al helemaal is gelegd, waar waarvan jij af en toe één stukje naar binnen krijgt gegooid. Ik denk dat de scenariofase anderhalf jaar besloeg. Maar ook tijdens het filmen ben ik blijven schrijven en schaven. In de montagekamer idem dito."

#5 Luister naar jezelf & steun op anderen
"Om een film te maken moet je eerlijk zijn. Dat doe je door te luisteren naar je eigen stem en je niet van de wijs te laten brengen door de meningen van anderen. Tegelijkertijd maak je film niet in je eentje. Quality Time maakte ik met een geweldige crew. En al die talenten had ik keihard nodig. Ik had een fantastische cameraman, Robbie van Brussel. Zelfs al zou ik mezelf kunnen klonen, dan zou ik mijn kloon nog niet als cameraman inhuren. Simpelweg omdat ik niet over het talent beschik dat Robbie heeft."