Nieuws

Ai Weiwei: Never Sorry winnaar 2012

De film Ai Weiwei: Never Sorry van Alison Klayman is de winnaar van de MovieSquad Allrights Award 2012. Dat werd woensdagavond bekend gemaakt tijdens de slotceremonie van het Movies that Matter Festival in Den Haag. MovieSquad MtM is de jongerenjury van het Movies that Matter Festival.

De jury bestond dit jaar uit vijf jongeren met een leeftijd tussen de 15 en 18 jaar: Maarten van Gestel, Charlotte de Groot, Rachelle Mol, Fabianne Nagtegaal en Roos Prins. Zij keken films, spraken met filmmakers en -journalisten en waren te gast op filmfeestjes. De jury koos Ai Weiwei: Never Sorry (Alison Klayman, Verenigde Staten 2012) uit een selectie van twaalf festivalfilms. Naast de winnende film waren ook Putin’s Kiss (Lise Birk Pedersen, Denemarken/Rusland 2012) en La source des femmes (Radu Mihaileanu, België/Italië/Frankrijk 2011) genomineerd.

Ai Weiwei: Never Sorry is een persoonlijk verslag over de Chinese activist en kunstenaar Ai Weiwei, die vermaard is om zijn ambitieuze postmoderne kunstwerken en politieke provocaties.
Uit het juryrapport:
“Deze humoristische film gaf een inspirerende blik op de geweldige kunstenaar en mensenrechtenactivist. De film slaagt er goed in de essentie van het leven te vangen. Dankzij de verfijnde montage toont de film zeer serieuze kwesties op een nuchtere manier.”

Movies that Matter Festival
Het Movies that Matter Festival is hét Nederlandse podium voor de geëngageerde film. Jaarlijks worden hier ruim zeventig documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers vertoond. Het festival biedt naast filmvertoningen debatten, talkshows met internationale gasten, dagelijkse muziekoptredens en foto-exposities.