Nieuws

Aalterate wint MovieSquad HAFF Award

De film Aalterate van Christobal de Oliveira is de winnaar van de MovieSquad HAFF Award 2012. Dat werd zaterdagavond 31 maart bekendgemaakt tijdens de Award Ceremony van het Holland Animation Film Festival in Utrecht. MovieSquad HAFF is de jongerenjury van het HAFF.

De jury bestond dit jaar uit drie jongeren met een leeftijd tussen de 16 en 18 jaar: Anniek Gloudemans, Kay Megens en Joren Molter. Zij keken niet alleen films, maar discussieerden er ook over. Ze spraken met filmmakers en waren te gast op filmfeestjes. MovieSquad geeft jongeren zo de mogelijkheid een filmfestival volledig te beleven en om hun mening over film te presenteren. De jury koos de winnaar uit 49 festivalfilms. Naast de winnende film werden ook Body Memory (Ülo Pikkov, Estland 2011) en Oh Willy… (Emma De Swaef & Marc James Roels, België, Nederland 2012) genomineerd.

Aalterate (Christobal de Oliveira, Nederland, Frankrijk 2012) toont een silhouet dat zich langzaam meester maakt van de lege ruimte en het ontstaan van een gigantisch universum.

Uit het juryrapport:
“Deze film is een beleving en moet je over je heen laten komen. De film intrigeerde ons vanaf het begin en was zo krachtig en meeslepend dat we de tijd even vergaten. De stijlbreuk in het midden van de film vonden we interessant en de ontwikkeling was fascinerend om naar te kijken. Aan het einde is het verhaal rond en ben je weer bij het begin. Deze film raakte ons allemaal en we interpreteerden het op onze eigen persoonlijke manier. Een film die je niet snel vergeet.”

MovieSquad HAFF Junior
De MovieSquad HAFF Junior Award, de publieksprijs van het HAFF schoolprogramma ging naar Prinz Ratte (Albert Radl, Duitsland 2011). Voorafgaand aan het HAFF bezochten scholen het HAFF Junior programma, met zeven korte animatiefilms. Kinderen van 8 tot 12 jaar stemden op hun favoriete film uit het programma. Prinz Ratte, waarin een rat verliefd wordt op een prinses, ontving 55% van de stemmen.