Must sees

Wonder Woman

 • Ouder dan 12 jaar
 • Geweld
 • Eng
 • VS 2017
 • Regie: Patty Jenkins
 • Met: Gal Gadot, Chris Pine, David Thewlis, Danny Huston, Ewen Bremner, Saïd Taghmaoui

Ze dook al even op in Batman v Superman, maar dit keer hoeft ze het scherm met geen enkele andere superheld te delen: Wonder Woman.

Deze goddelijke Amazoneprinses verruilt het tijdloze vrouweneiland Themyscira voor het 'moderne' Londen en Frankrijk. Daar stort ze zich vol overgave in het strijdgewoel van de Eerste Wereldoorlog, maar ondanks al haar superkrachten blijft ze zich verbazen over de oorlogszuchtige mensheid en hoe vreemd de (mannen)wereld in elkaar steekt.

Over de maker

 • Patty Jenkins voltooide eerst haar schildersopleiding, voordat ze door het filmvirus werd gegrepen. Ze begon onderaan de ladder en werkte jarenlang als camera-assistent en focus puller bij clips en commercials.
 • Met het seriemoordenaardrama Monster maakte ze in 2003 haar scenario- én regiedebuut. De film oogstte lovende kritieken en bezorgde hoofdrolspeelster Charlize Theron een Oscar voor Beste Vrouwelijke Hoofdrol.
 • Gek genoeg duurde het twaalf jaar voordat Patty weer op een filmset stond. In de tussentijd werkte ze als regisseur voor Amerikaanse tv-series, zoals The Killing.
 • Als kind van een Amerikaanse gevechtspiloot groeide ze op militaire basissen in o.a. Duitsland en Thailand op.
 •  "Om regisseur te zijn moet je betrouwbaar, op tijd, zelfverzekerd en kalm zijn. Allemaal zaken die je in het militaire leven terugziet."

Vrouwen in een mannenwereld

Het stripfiguur van Wonder Woman is net zo oud als Batman en Superman, maar ze deed er aanzienlijk langer over dan haar mannelijke collega's om op het witte doek te verschijnen. Het superheldengenre is megapopulair, maar superheldinnen zijn vooralsnog op een hand te tellen. Wonder Woman, dat na het tegenvallende Batman v Superman en Suicide Squad wél goede recensies oogst, gaat daarom als mijlpaal de geschiedenisboekjes in. En niet alleen vanwege de vrouwelijke krachtpatser, maar vooral vanwege de dame áchter de camera. Patty Jenkins is de eerste vrouw die een superheldenfilm regisseerde en pas de tweede vrouw (na Kathryn Bigelow met de duikbootfilm K-19: The Widowmaker) die een film van meer dan honderd miljoen dollar mocht maken.

Shocking: 96% van alle films zijn door een man geregisseerd

Het regisseursvak is bizar genoeg nog steeds een mannenvak. 96% van alle films is door een man geregisseerd. Het lijkt wel alsof de filmwereld nog nooit van het begrip emancipatie heeft gehoord! Hoeveel regisseuses denk je dat er een Oscar voor hun speelfilm wonnen? Als je een getal groter dan één zei, heb je het fout: regisseur Katherine Bigelow is de enige vrouw die een Oscar won, voor de bloedstollende oorlogsthriller The Hurt Locker.

In blockbusterland komen vrouwen dus niet of nauwelijks aan de bak als regisseur, maar ook bij kleine kunstzinnige films met bescheiden budgetten zijn vrouwelijke regisseurs een minderheidsgroep. Over de oorzaak is niemand het eens. Maar een in Hollywood veelverspreide opvatting is dat het jongens en mannen zijn die bepalen voor welke film je een kaartje koopt. Met andere woorden: ze kiezen dus ook voor hun vriendin of vrouw. Daarom lijkt het wijsheid om films te maken die vooral mannen aanspreken, en denkt men dat niemand beter aanvoelt wat de doelgroep wil... dan iemand uit de eigen doelgroep. Onzin natuurlijk.

Het heeft ook te maken met het verleden, toen alle filmproducties gigantische operaties waren waar honderden mensen tegelijkertijd aan werkten. Dan is strakke, haast militaire leiding noodzakelijk. Misschien gaat dat soort leidinggeven vrouwen minder goed af, of misschien denken de geldschieters dat dat het geval is.

Wonder Woman is het bewijs dat tijden veranderen: studio Warner Bros wilde per se een vrouw op de regiestoel. Misschien komt dat ook doordat een vrouwelijke regisseur gevoeliger is hoe je een mooie vrouw in een weinig verhullende outfit smaakvol in beeld brengt. Kijk maar eens voor de grap hoe Transformers-regisseur Michael Bay steevast vrouwelijk schoon in beeld brengt, met 'lekkere' shots van borst- en bilpartijen: echt gemaakt voor mannenblikken. Wonder Woman maakt nooit de fout om de hoofdpersoon te degraderen tot puur een lustobject.