Must sees

Thelma

  • Ouder dan 12 jaar
  • Eng
  • Groftaalgebruik
  • Seks
  • Noorwegen 2017, 116 min
  • Regie: Joachim Trier
  • Met: Ellen Dorrit Petersen, Eili Harboe, Okay Kaya

De verlegen studente Thelma verlaat haar religieuze familie op het Noorse platteland om in de grote stad (Oslo) op kamers te gaan. Daar krijgt ze een onverwachte en onverklaarbare epileptische aanval.

Tegelijkertijd ontmoet ze medestudente Anja, tot wie ze zich bijzonder aangetrokken voelt. Maar net zo min als haar emoties lijkt ze haar vreemde aanvallen onder controle te kunnen krijgen...

De filmmaker

- Joachim Trier, klinkt als Lars von Trier? Klopt: lange tijd dacht Joachim dat de bekende Deense regisseur een hele verre oom was (niet dus).
- Joachim groeide deels in Noorwegen en deels in Denemarken (waar hij geboren is) op.
- De Noren kennen Joachim overigens beter als tweevoudig nationaal skateboardkampioen. Joachims eerste filmpjes waren, hoe kan het ook anders, registraties van skate-stunts.
- Daarna volgde meer kort werk en bedacht Joachim dat regisseur misschien een mooi vak was. Hij vertrok naar de Londense filmschool, want: “Ik moest het nodige leren over acteurs, en waar kun je dat beter doen dan in Engeland?”. Daar leerde hij o.a. Stephen ‘The Queen’ Frears de fijne kneepjes van het vak.
- Zijn frisse speelfilmdebuut Reprise won op het IFFR in 2007 de MovieZone Award. Daarna maakte hij het minstens zo sterke Oslo, August 31st. Daarna maakte hij in Hollywood het drama Louder than Bombs.

Groeten uit Noorwegen

Films uit Hoge Noorden? Die zien wij alleen bij hoge uitzondering. Waar Zweden en Denemarken een hogere filmproductie hebben, blijft die van Noorwegen achter. Met een bevolking van nog geen vijf miljoen is het ook logisch: er is maar een zeer beperkte doelgroep. Aan de andere kant: Wie Noors spreekt, kan ook Zweeds en Deens begrijpen. De films kunnen daardoor ook zonder ondertiteling of nasynchronisatie in de bioscopen in de buurlanden draaien! Geen wonder dus dat Thelma een coproductie is van Noorwegen, Zweden én Denemarken. Dat laatste land  is zonder twijfel hét filmland van Scandinavië, met Lars von Trier (geen familie dus) als bekendste regisseur. Op dit moment zijn ook misdaad-series een geweldig exportproduct. TV-hits als The Killing en The Bridge worden met een mooie term ‘Nordic Noir’ genoemd.

Bepaalde ingrediënten komen regelmatig terug in de Noorse cinema. Denk aan thema´s als depressie, isolatie en (zelf)moord. Ze zaten in Triers debuutfilm Reprise, in Oslo, August 31st  en óók in Thelma. Toeval? Vast niet. Joachim Trier: ”Het zal zeker iets met de koude winters te maken hebben. De mensen springen hier in hun nakie in de zee terwijl het bijna vriest. Geen wonder dat er mensen zijn die denken dat we gek zijn.”

Dat wil overigens niet zeggen dat élke Noorse film zwaar drama biedt. Er worden ook geestige komedies gemaakt, zoals de maffe King Curling (2011) en de zeer geestige mockumentary The Troll Hunter (2010). Ook een lekkere actiethriller als Hodejegerne als Headhunters, als de door MovieZone tot Must See uitgeroepen geschiedenisfilm King of Devil’s Island