Must sees

The Disaster Artist

  • Geweld
  • Ouder dan 12 jaar
  • Groftaalgebruik
  • VS 2017, 99 min
  • Regie: James Franco
  • Met: James Franco, Dave Franco, Seth Rogen, Alison Brie, Ari Graynor, Josh Hutcherson, Jacki Weaver

Je hebt goede films, slechte films en je hebt... The Room. Dat drama van ene Tommy Wiseau is een gruwelijk misbaksel, maar wel eentje dat het tot cultfenomeen schopte. Het verhaal over het maakproces is minstens zo bizar als de film zelf, en dat brengt regisseur/hoofdrolspeler James Franco met The Disaster Artist in beeld.

Over de filmmaker

- Waarschijnlijk ken je James Franco vooral als acteur. Hij maakt onderdeel uit van de vaste kliek van Judd Apatow (die je dan ook in The Disaster Artist terug ziet) in melige komedies als The Pineapple Express en This is the End.

- Franco brak door toen hij het grote Hollywood-icoon James Dean in een tv-film speelde.

- Hij wisselt grote rollen in Hollywood-films (zoals de oude Spider-Man-films en Rise of the Planet of the Apes) af met artistieker werk, zoals 127 Hours (waarvoor hij een Oscarnominatie scoorde)

- Maar Franco laat zich graag van zijn eigenwijze en onvoorspelbare kant zien, als regisseur en schrijver van korte en lange films, bijvoorbeeld met de vreemde documentaire Interior. Leather Bar. over de verdwenen 40 minuten uit de in de gayscene gesitueerde thriller Cruising.

Cultfilm

The Room, geschreven, geregisseerd, geproduceerd én gespeeld door de mysterieuze Tommy Wiseau is een werkelijk unieke film. Hij bungelt helemaal onderaan de lijst van IMDB-waarderingen en staat alom bekend als de 'The Citizen Kane of Bad Films'. De film zelf moet je gewoon zien, want hij is onbedoeld erg komisch, en daardoor trok de film tóch volle zalen. Zelfs nu nog, want The Room draait nog regelmatig in nachtvoorstellingen, waar de hele zaal dan vol leedvermaak de film (her)bekijkt en het publiek de beruchte dialogen hardop meespreekt. The Room kreeg dus een nieuw leven als culthit, iets wat eerder gebeurde met bijvoorbeeld Paul Verhoevens neergesabelde striptease-film Showgirls en The Rocky Horror Picture Show.

Het liefst kijk je natuurlijk naar goede films, maar sommige films zijn zó beroerd, dat zo ondanks alle fouten en missers toch enorm amusant zijn. Dit zijn de vijf filmische misbaksels die iedereen gezien zou moeten hebben:

1. The Room

Zien is geloven. Of beter gezegd: zien is je ogen niet geloven. Want élk aspect van dit relatiedrama is even belabberd: van acteerwerk en dialogen tot verhaal en decor. Lees na het zien van deze culthit ook The Masterpiece, het boek waarin hoofdrolspeler Greg Sestero een onthullend kijkje áchter de schermen geeft en dat de basis vormde voor James Franco's The Disaster Artist.

2. Troll  2

Deze film had lange tijd de twijfelachtige eer om de laagst gewaardeerde film op IMDB te zijn. Ook Troll 2 werd een publiekslieveling in middernachtelijke voorstellingen, zoals te zien in de documentaire Best Worst Movie (die een stuk beter in elkaar zit dan de film zelf). O ja, om alvast teleurstellingen te voorkomen: er komt géén enkele trol voor in Troll 2.

3. Plan 9 from Outer Space

Voor het internet (en The Room) was er één film die unaniem beschouwd werd als de slechtste film ooit: deze lowbudget sciencefictionfilm over buitenaardse wezens die de doden tot leven wekken. De maker, Ed Wood, staat bekend als de slechtste regisseur aller tijden. Een hele goede regisseur (Tim Burton) maakte er een geweldige film óver: Ed Wood, met Johnny Depp in de titelrol.

4. Sharknado

Deze tv-film deed bij de eerste uitzending geen al te beste zaken, maar ontketende wel een Twitter-storm. En daardoor trok het bij elke herhaling weer meer en meer kijkers. Inmiddels zijn we al vier vervolgen verder, de een nog beroerder dan de ander.

5. The Evil Within

De vreemdste film van het hele stel. Maar dat komen doordat de film werd gemaakt door een kluizenaar annex erfgenaam van een oliemagnaat, die zijn hele fortuin en jaren van zijn leven in deze bizarre horrorfilm stak. O ja, en doordat hij gedurende het productieproces verslaafd was aan crystal meth. Hij overleed aan een overdosis en pas na zijn dood maakte een andere filmmaker de montage af.