Must sees

Call Me by Your Name

  • Ouder dan 12 jaar
  • Seks
  • Groftaalgebruik
  • VS 2017, 132 min
  • Regie: Luca Guadagnino
  • Met: Armie Hammer, Timothee Chalamet, Michael Stuhlbarg

Een warme zomervakantie in Italië wordt voor de 17-jarige Elio extra zinderend als hij opeens vlinders in zijn buik voelt. Niet voor zijn los-vaste vriendinnetje, maar voor die zelfverzekerde Amerikaanse Oliver, de 24-jarige pupil van zijn vader.

Zijn aanwezigheid ontketent gevoelens waarvan Elio niet wist dat ze bestonden... maar zijn die ook wederzijds?

Over de filmmaker

  • Luca Guadagnino werd geboren op Sicilië en heeft Italiaanse én Algerijnse roots. hij groeide als kind op in Ethiopië en studeerde later in Italië literatuur aan de universiteit en sloot die af met scriptie over de Amerikaans regisseur Jonathan Demme (van The Silence of the Lambs).
  • Luca maakte zijn regiedebuut in 1999, maar pas tien jaar brak hij door met de culthit Io sono l'amore (I am Love). Ook de erotische thriller A Bigger Splash (2015) oogstte veel lof.
  • Maar met Call Me by Your Name (al 41 filmawards en 114 nominaties) bereikt Luca voor het eerst ook echt een massapubliek. Best bijzonder voor een film met een uitgesproken gay-karakter.

Locatie, locatie

Call Me by Your Name wordt (terecht) geprezen voor het fantastische acteerwerk, in het bijzonder van de mannelijke hoofdrolspelers Armie Hammer (de huidige Superman) en dé ontdekking van de film, Timothée Chalamet (die ooit kans maakte op de nieuwe Spider-man te worden, maar dat aflegde tegen Tom Holland). Stiekem is er nóg een andere belangrijke hoofdrolspeler - de locatie. Het beeldschone Italiaanse landschap, het pittoreske landhuis, de fraaie opnames van ontbijtjes en diners in de open lucht: een mooier visitekaartje kan de plaatselijke VVV zich niet wensen!

De setting van een film is zeer bepalend voor het effect van het verhaal. "Ik probeer er altijd voor te zorgen dat de kijker de reis ervaart die een personage zowel emotioneel als fysiek maakt", zegt Luca Guadagnino. "Dat landschappen zo'n grote rol in mijn films spelen, komt wellicht doordat ik in Ethiopië opgroeide. Daar kun je zo ver kijken als het oog reikt. Ik ben dol op plekken en architectuur." Het landhuis waarin Call Me by Your Name is voornamelijk afspeelt, had de regisseur al geruime tijd op het oog. Hij vond het zo mooi, dat de setting van het verhaal van Sicilië naar Noord-Italië werd verplaatst. "Ik wist dat het de perfecte plek was om de film te situeren. Ik stuitte een paar jaar geleden op het huis - ik wilde het toen kopen, maar had niet genoeg geld. Nu heb ik het tweede beste gedaan wat ik kon, door het in de film te stoppen. Zo draag ik dat huis voor altijd met me mee."

Gewoon gay

Het leuke van zowel Call Me by Your Name is dat zowel de film als de personages op geen enkel punt een probleem maken van de homoseksuele gevoelens van Elio. Het gaat, net als in La vie d'Adèle (over twee lesbische meiden) eerder over de Eerste Grote Liefde dan over geaardheid. Het is best verfrissend om van het homoseksuele thema geen hoofdonderwerp te maken, net als Oscar-winnaar Moonlight. Dat is meestal wel anders: vaak zijn homoseksuele hoofdpersonages verknipt (en seriemoordenaars) of gaat de film alleen maar over dramatische onderwerpen als aids of discriminatie, zoals bijvoorbeeld Pride.

Gelukkig zijn er steeds meer filmmakers en films die homo's en lesbo's gewoon heel normaal vinden. Zo gaat het hartverwarmende Fucking Åmål ook over een bijzondere meisjesvriendschap, en gaat het door de MovieZone bekroonde Weekend over twee homojongens die moeten uitvogelen of hun onenightstand misschien tot meer kan leiden. En van Nederlandse bodem, ook bekroond door de MovieZone-jury: Jongens. Een hele belangrijke film in de acceptatie van homo's op het witte doek, omdat twee Hollywood-sterren de hoofdrol speelden, was Brokeback Mountain. De vraag is natuurlijk wel wanneer seksuele voorkeur helemaal geaccepteerd is - zouden we ooit een James Bond zien die met mannen tussen de lakens duikt, of een LGBT-personage in Star Wars?