Must sees

Blue Velvet

  • Geweld
  • Eng
  • Ouder dan 12 jaar
  • Mystery, thriller, VS, 1986, 120 min.
  • Met: Isabella Rossellini, Dennis Hopper, Kyle MacLachlan

Lumberton, waar Blue Velvet zich afspeelt, is zo’n typisch Amerikaanse stadje uit de jaren vijftig; een soort suburbia. Hier wonen beschaafde burgers in vrijstaande, goed onderhouden huizen.

Ze hebben keurige tuinen, waarin felgekleurde rozen bloeien, achter maagdelijk wit geschilderde hekwerkjes. Achter deze smetteloze, schijnbaar onschuldige façade blijkt echter een wereld schuil te gaan van drugs, corruptie en seksuele perversie.

Het mysterieuze drama begint wanneer de jonge, naïef ogende Jeffrey een menselijk oor vindt op een veldje achter zijn ouderlijk huis. Hij brengt het netjes naar het politiebureau, waar hij van een detective het advies krijgt zich niet verder met de zaak te bemoeien. Maar laat de eigenwijze Jeffrey dat nu net wel doen. Geholpen door Sandy, de mooie dochter van de detective, gaat hij eigenhandig op onderzoek uit. Via nachtclubzangeres Dorothy stuit hij op de psychopathische drugsdealer Frank, die Dorothy chanteert en misbruikt. Eenmaal doorgedrongen tot het bizarre wereldje van moordenaars, kidnappers en drugsdealers, raakt Jeffrey persoonlijk betrokken bij deze provinciale nachtmerrie.

Regisseur David Lynch wisselt bewust felgekleurde en donkere scènes met elkaar af. Zoetsappige songs contrasteren op een vreemde manier met de lugubere sfeer rondom de misdadigers.