Must sees

An Inconvenient Truth 2

  • VS 2017, 98 min
  • Regie: Jon Shenk, Bonni Cohen
  • Met: Al Gore

In 2006 geleden bracht de Amerikaanse politicus Al Gore de klimaatverandering onder de aandacht van het grote publiek met de Oscar-winnende documentaire An Inconvenient Truth. In tien jaar tijd is veel veranderd... én is de aarde nog wat meer opgewarmd, vandaar dat Gore nog een keer de noodklok luidt en de kijker oproept om in actie te komen.

Met gastoptredens van Barack Obama, Angela Merkel en eh... de onvermijdelijke Donald Trump (die hoogstwaarschijnlijk nooit naar deze docu zal kijken).

Over de makers

  • Omdat de regisseur van het origineel geen trek had in een herhalingsoefening, werd er vers regiebloed gezocht, en gevonden in de vorm van het docu-duo Bonni Cohen en Jon Shenk.
  • Bonni en Jon ontmoetten elkaar tijdens hun filmstudie, werden verliefd, trouwden en... maakten samen een stel documentaires.
  • Een daarvan, The Island President, ging ook al over klimaatverandering en volgde de president van de Maladiven - 's werelds laagst gelegen land.
  • Ze maakten ook samen de bejubelde Netflix-documentaire Audrie & Daisy, over cyberpesten.

Documentaire

Eigenlijk was de allereerste film uit de geschiedenis een documentaire. In 1895 keek het publiek zijn ogen uit bij een filmpje van minder dan een minuut. Het bestond uit één shot van arbeiders die de fabriek verlieten. De makers, de gebroeders Lumière, scoorden nog grotere hits met hun volgende werk: filmpjes van een baby die gevoerd werd en de aankomst van een trein zorgden overal voor uitverkochte zalen. Het verhaal gaat dat bij die laatste beelden de mensen in paniek de zaal uitvluchtten, zó levensecht vond men het. Maar de vraag is of de noemer ´documentaire´ voor deze simpele registraties niet te veel eer is.

Al Gore wil dat JIJ er wat aan gaat doen

Informatie? Actie!

Documentairemakers kwamen vroeger niet zo open voor hun eigen mening uit. Liever waren ze 'a fly on the wall' die keurig registreerden wat ze zagen, maar de conclusies aan de kijker overlieten. De laatste jaren is dat anders. Soms gebruiken ze hun films zelfs om actie te voeren. Hierdoor is een nieuw genre ontstaan: de actiedocumentaire. Eigenlijk was de eerste An Inconvenient Truth zo'n soort film, want behalve dat het heel veel complexe informatie inzichtelijk maakte had het ook gedragsverandering als doel. Vandaar dat op de aftiteling suggesties stonden hoe jij, de kijker, zijn steentje bij kon dragen. Door bijvoorbeeld over te schakelen op spaarlampen, of een brief naar de regering te sturen. Ook op de aftiteling van An Inconvenient Sequel staan weer teksten die jou moeten motiveren wat te gaan doen. Andere documentaires die je met zakelijke én emotionele argumenten proberen in actie te doen komen zijn bijvoorbeeld The Cove (over Japanse dolfijnenslachtingen) en That Sugar Film (over de gevaarlijke effecten van suiker).