Must sees

Alien: Covenant

  • Ouder dan 16 jaar
  • Geweld
  • Groftaalgebruik
  • Sciencefiction, VS 2017
  • Regie: Ridley Scott
  • Met: Michael Fassbender, Billy Crudup, Danny McBride, Demian Bichir, Jussie Smollet, Nathaniel Dean, Alexander England, Benjamin Rigby

Een ruimteschip vol kolonisten krijgt pech onderweg, waardoor de ingevroren bemanning hardhandig uit hun hyberslaap wordt gerukt. Behalve Walter, want als androïde hoeft die natuurlijk niet te slapen.

De crew blijkt vlakbij een onbekende planeet gearriveerd, die een perfecte nieuwe Aarde lijkt. Líjkt, want in dit vervolg op *Prometheus* en prequel op *Alien* lopen er natuurlijk moordlustige gedrochten rond.

Over de maker

  • Voordat hij met Alien (in 1979 pas zijn tweede film) doorbrak, was Scott regisseur van commercials. Hij maakte een aantal legendarische reclames, onder andere deze voor Apple en Pepsi. Ook uit zijn speelfilms blijkt zijn oog voor visueel spektakel; óók later werk als Gladiator en Black Hawk Down.
  • Met Alien en met Blade Runner (1982) drukte hij zijn stempel op het sciencefictiongenre. Voor de Alien-prequel Prometheus (2012) keerde hij weer naar het genre terug. En in het verlengde daarvan maakte hij ook The Martian (2016).
  • Scott staat bekend om zijn sterke vrouwenrollenAlien was in dat opzicht een revolutie en maakte van de onbekende Sigourney Weaver een ster. Ook Thelma & Louise stonden hun mannetjes en G.I. Jane ging over een vrouwelijke commando. Ook Covenant heeft weer een stoere tante.
  • Vier keer genomineerd voor een Oscar, maar nog nooit zo'n beeldje gewonnen.

Wat is sciencefiction

Sciencefiction is een populair genre, in strips, boeken en in films. Tegelijkertijd is de sluitende definitie best lastig te geven. Hoeveel ‘science’ moet er bijvoorbeeld in het verhaal zitten om het predicaat sf te verdienen? Tegelijkertijd is het ook heel simpel. Een schrijver vatte het ooit zo samen: “Sciencefiction is net porno: niemand kan omschrijven wat het precies is, maar als je het ziet, herken je het.” Waar je sf dan precies aan herkent? Natuurlijk aan de prominente rol van technologische uitvindingen, zoals de robot of denkende computers. Maar ook tijd- en ruimtereizen, toekomstige samenlevingen, buitenaardse wezens en parallelle werelden zijn typische sf-elementen. Alien: Covenant zit van voor tot achter volgeplamuurd met sf-elementen (een intelligente robot, diepvriesbedden, buitenaards leven), maar brengt ze, hoe vergezocht ook, toch uiterst geloofwaardig in beeld.

Lees op Indie Wire: "Adam Savage Examines Weapons and Blood Effects in ‘Alien: Covenant’ ‘Tested’ Video — Watch"

13 sf-films die je gezien MOET hebben!

Robots

Zonder al te veel te verklappen, maar Michael Fassbender heeft de mooiste rol in Alien: Covenant. Of beter gezegd: de mooiste rollen, want hij speelt twee een dubbelrol, als androïde Walter en David, het oudere model dat nog uit de tijd van Prometheus stamt. Als je goed naar Covenant kijkt, is duidelijk dat Ridley Scott kunstmensen eigenlijk véél interessanter vindt dan aliens. Da's niet gek, want hij maakte met Blade Runner de beste film over robots (die daar 'replicants' heten). De állereerste robot komt uit een Tsjechisch toneelstuk uit 1921, maar het was een film die de robot bij het grote publiek introduceerde: de Duitse klassieker Metropolis van Frits Lang uit 1927. Sindsdien is de robot niet meer van het witte doek te slaan, in allelei vormen en maten, soms lief en grappig (zoals Star Wars' BB-8 en Wall-E) maar meestal sinister en moordlustig (zoals de Terminator).