Films 1895 - 2015
1995

Zusje

De twintigjarige Martijn (Romijn Conen) zoekt zijn jongere zusje Daantje (Kim van Kooten) op in Amsterdam. Als een obsessieve voyeur, met zijn camera als onafscheidelijke bondgenoot, dringt Martijn het studentenleven van Daantje binnen.

Deze Gouden Kalfwinnaar van Robert Jan Westdijk was een frisse wind voor de Nederlandse cinema. Niet zozeer het gedurfde verhaal maar de bijzondere vorm is watZusje zo anders maakt. Een drama over de spanning tussen een oudere broer en zijn zus klinkt misschien niet heel origineel, maar de gebruikte vorm was dat wel. Zusje ziet er namelijk helemaal uit als een home video, waarin de zus constant gevolgd (en gefilmd) wordt door haar broer. Omdat je alles ziet vanuit zijn perspectief wordt de camera zelf bijna een personage. Het is zo realistisch mogelijk op video gefilmd, in de vierkante beeldverhouding 4:3. Bij vlagen is het ook onscherp of vaag. Er wordt direct in de camera gesproken en er worden trucjes uitgehaald zoals het ‘nee’ laten schudden van de camera of terugspoelen van de tapes. De stijl van Zusje wordt vaak vergeleken met de Deense Dogma-stroming.

De acteurs worden geroemd om hun natuurlijke spel dat bijna geïmproviseerd lijkt. Saillant detail is dat het personage Martijn in feite is opgebouwd uit drie performances: van acteur Romijn Conen, van cameraman Bert Pot en van stem-acteur Hugo Metsers. Romijn Conen was het niet eens met de keuze van de regisseur om 'zijn' personage te laten inspreken door Hugo Metsers en liet zichzelf als Martijn Zuidewind op de credits zetten.