Films 1895 - 2015
1984

This is Spinal Tap

Verplichte kost voor toerende rockbands. Deze mockumentary (nep-documentaire) over de bandleden van de fictieve band Spinal Tap volgt ze bij de promotie van hun nieuwe onsuccesvolle album 'Smell The Glove'. De film is een zeer geslaagde satire op het ruige rock 'n' roll-leven.

Deze hardrock-comedy is volgens velen de allergrappigste mockumentary die er is. Regisseur Rob Reiner zette niet alleen het genre op de kaart; hij was ook diegene die het beestje zijn naam gaf door het in interviews telkens een ‘mockumentary’ te noemen. Reiner speelt zelf ook een hoofdrol in de film als regisseur ‘Marti DiBergi’, die een kansloze Britse heavy metalband op hun Amerikaanse tournee volgt. Niet alleen de belachelijke liedjes en songteksten, maar vooral de rake muzikantenclichés maken de film tot een onvervalste klassieker. Destijds kon niet iedereen feit van fictie onderscheiden. Zo kreeg Reiner na de première van diverse kanten complimenten, maar ook de kritiek dat hij beter een wat bekendere band voor zijn documentaire had kunnen kiezen! De film werd trouwens pas later, op video, een cultsucces.

Regisseur Rob Reiner staat met de andere drie hoofdrolspelers op de aftiteling als schrijver, maar eigenlijk is de film niet geschreven, maar grotendeels geïmproviseerd.