Films 1895 - 2015
1965

The Sound of Music

The Sound of Music is een klassieke musical over de familie Von Trapp en hun nieuwe gouvernante Maria (Julie Andrews). De film speelt zich af in Oostenrijk in 1938, vlak voor de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog. Maria brengt geluk in het leven van de verbitterde Captain Von Trapp en zijn zeven kinderen. Het eerste deel van de film is mierzoet, de tweede helft een stuk duisterder.

Deze klassieker van regisseur Robert Wise (die vier jaar eerder met West Side Story ook al musical-geschiedenis schreef) werd een hit dankzij onvergetelijke liedjes zoals ‘Do-re-mi’ en ‘Edelweiss’. De soundtrack werd geschreven en gecomponeerd door het befaamde muziekduo Richard Rodgers en Oscar Hammerstein II. De film won maar liefst vijf Oscars waaronder die voor Beste Regie, Beste Film en Beste Muziek.

Julie Andrews was al razend populair door haar rol als zingende gouvernante in een andere film; in Walt Disney’s Mary Poppins uit 1964.

​De opkomst van de televisie maakte een eind aan het bloeitijdperk van de grote musicals. Doordat mensen massaal thuis bleven, ging het slecht in Hollywood. De geldverslindende musicals waren het eerste slachtoffer van de bezuinigingsactie. De opkomst van de rock-’n-roll en popmuziek maakten de zoetige musicalnummertjes er ook niet cooler op.