Films 1895 - 2015
1999

The Matrix

The Matrix is hele slimme science fiction. Het ‘bullet-time’-effect met extreme slowmotion was natuurlijk geweldig, maar het intelligente verhaal baarde toch het meeste opzien. Daarin ontdekt computerhacker Neo (gespeeld door Keanu Reeves) dat de realiteit heel anders in elkaar steekt dan gedacht. Anno 2199 zijn mensen niet meer dan biologische batterijen voor machines en worden ze zoet gehouden met een virtuele droomwerkelijkheid.

Door thema’s als virtual reality en de gothic aankleding valt The Matrix in een speciale categorie van het sf-genre: dat van cyberpunk. Daarnaast leenden de Wachoski's ook de wire-fu van Chinese actiefilms, waarin de acteurs en stuntmannen aan onzichtbaar gemaakte touwtjes worden gehangen voor spectaculaire stunts.

De (toen nog) gebroeders Wachowski (Larry liet zich later operatief in een vrouw veranderen) schreven en regisseerden ook de twee vervolgen, die toch minder revolutionair waren. Ze bleven in het sf-genre actief met het door hen geschreven & geproduceerde V for Vendetta en het door hen geregisseerde Speedracer, Cloud Atlasen het voor 2015 op de rol staande Jupiter Ascending.