Films 1895 - 2015
2001

The Lord of the Rings

The Lord of the Rings is de titel, gebruikt voor de verfilmingen van het gelijknamige boek van J.R.R. Tolkien (In de Ban van de Ring in het Nederlands).

Als er één film is die het fantasygenre uit het verdomhoekje heeft gehaald – door te bewijzen dat je er een kwalitatief hoogstaand avontuur van kunt maken én astronomische opbrengsten binnen kunt slepen – dan is het wel The Lord of the Rings. Of misschien kunnen we de eerste zin beter beginnen met ‘Als er drie films zijn die…’. Regisseur Peter Jackson transformeerde het vuistdikke boek In de Ban van de Ring van J.R.R. Tolkien tot een verpletterende trilogie. Niet slecht voor een boek dat vóór 2001 steevast ‘absoluut onverfilmbaar’ werd genoemd.

Dat kwam door de lengte, maar natuurlijk ook door de exotische landschappen en vreemde wezens. Voor die landschappen bleef Jackson dicht bij huis. Letterlijk, want hij draaide de trilogie in zijn eigen Nieuw-Zeeland.

De massascènes met orks en Gollum waren vernieuwende staaltjes computeranimatie en –bewerking. Gollum is een fraai staaltje motion capture, waarbij acteur Andy Serkis de basisbewegingen verzorgde voor een digitaal fantasiewezen dat door computer-animatie werd bewerkt. Dat laatste heet ook wel Computer-Generated Imagery (CGI). De regisseur gebruikte trouwens ook ouderwetse special effects, zoals perspectieftrucs om de acteurs die hobbits spelen kleiner te doen lijken. Dat trucje heeft 'forced perspective' en stamt nog uit de tijd van Georges Méliès. Het is een optische illusie waarmee de dingen kleiner lijken ten opzichte van hun omgeving dan ze daadwerkelijk zijn. Ook handwerk: de kostuums. Ontwerpster Ngila Dickson maakte samen met een team van 40 man ruim 19.000 kostuums.

Het succes van de The Lord of the Rings-films (in totaal 17 Oscars en bijna 4 miljard dollar opbrengst) creëerde een echte fantasy-hype. Zonder LotR dus geen Narnia, Game of Thrones of uh… The Hobbit (de LotR-prequel-trilogie die Peter Jackson nu maakt).

Weet je wat trouwens Peter Jacksons favoriete film als kind was - de film die hem op het pad van regisseur zette? Deze! (geen wonder dus dat Jackson er later, opnieuw met een gemotion capturede Andy Serkis, een remake van maakte).