Films 1895 - 2015
1972

The Godfather

The Godfather is niet alleen een van de beste gangsterfilms aller tijden, maar ook een van de meest geciteerde, dankzij beroemde quotes als "I'm gonna make him an offer he can't refuse", "Luca Brasi sleeps with the fishes" en "Leave the gun. Take the cannoli."

Francis Ford Coppola’s verfilmde een pulproman tot een grimmig epos over de New Yorkse maffia-familie Corleone. Vito Corleone (Marlon Brando) is het hoofd van de familie - de Don- maar hij moet toekijken hoe zijn jongste zoon Michael (Al Pacino) na oorlog een nieuwe weg in probeert te slaan en met de Siciliaanse traditie wil breken. Hoewel Don Corleon geen lieverdje is trekt hij de grens bij de handel in hard drugs. Het gevolg is een heftige bendeoorlog, waarin Michael tegen wil en dank wordt meegesleurd.

Het camerawerk van Gordon Willis en vooral diens beslissing om grote zwarte partijen en diepe schaduwen te gebruiken, waardoor je soms zelfs de ogen van de acteurs niet kan zien, was controversieel en revolutionair. Het bezorgde hem de bijnaam 'Master of Darkness'.

De film betekende de grote doorbraak van Al Pacino. The Godfather ontving een Oscar voor beste bewerkte scenario, voor beste film en beste acteur. Brando weigerde zijn Oscar voor beste acteur in ontvangst te nemen, uit protest tegen de wijze waarop de Amerikaans overheid de Indianen in die tijd behandelde.

Als acteur was Marlon Brando het grote voorbeeld van de nieuwe generatie acteurs die dankzij method acting gebruik maakten van eigen persoonlijke evaringen om helemaal in 'hun rol te verdwijnen'. Andere bekende voorbeelden zijn Robert De Niro en Meryl Streep.

Na het eerste deel volgden nog twee succesvolle delen, met onder anderen grote rollen voor Robert De Niro en Andy Garcia. The Godfather Part 2 is een van de zeldzame sequels die het origineel overtreffen.