Films 1895 - 2015
1928

Steamboat Bill, Jr.

Buster Keaton was een acteur/regisseur uit de tijd van de zwijgende film. Hij werd beroemd om zijn slapstick-stunts, en zijn handelsmerk: een onverstoorbare blik waarmee hij superdroog recht in de camera keek. Daarmee verdiende bij de bijnaam ‘The Great Stone Face.’

Buster Keaton kreeg zijn voorliefde voor gevaarlijke capriolen bijna met de paplepel in gegoten. Zoals veel sterren van de zwijgende film begon hij als performer in een rondreizend circustheater. Op zijn 21ste maakte hij de overstap naar het witte doek. Eerst korte films, daarna speelfilms, die hij ook zelf schreef, regisseerde en produceerde. Daarvan was hij niet alleen de hoofdrolspeler, maar ook zijn eigen stuntman. Hij wilde niet met een stunt double werken, want “de stuntman oogst geen lachsalvo’s”. Zonder gevaar was het niet: zo verbrijzelde hij bij een opname zijn nek!

De burgeroorlogkomedie The General (1926) geldt als zijn meesterwerk en bewijst al dat Keaton qua stuntspektakel alles uit de kast haalde: in de climax liet hij een brug instorten met een rijdende stoomlocomotief erop. Geen modeltreintje, maar een echte! Twee jaar later maakte hij Steamboat Bill, Jr., en daarin zat de stunt waar Keaton als stuntman zijn plek in de filmgeschiedenis meer dan verdiende: hij laat de complete voorgevel van een huis bovenop zich vallen. Doordat er een raampje openstaat, komt zijn personage toch ongeschonden uit de ravage. Een geniaal shot, maar bedenk je eens: geen trucs, geen stunt double en een gevel die meer dan 200.000 kilo woog.

Het wordt gezegd dat als Keaton ook maar een paar centimeter meer naar links of rechts had gestaan, er met dit ene shot direct een einde aan zijn carrière (en waarschijnlijk aan hemzelf) was gekomen. (Keaton had precies uitgekiend waar hij moest staan, en daar een spijker in de grond geslagen).

De complete film kun je hierboven bekijken, maar als je haast hebt: skip dan maar door naar 58 minuten.

​De Hongkong-actiester Jackie Chan beschouwt Buster Keaton als zijn grote rolmodel, en ook Chan werd wereldberoemd met gevaarlijk grappige stunts.