Films 1895 - 2015
1977

Star Wars

Samen met Spielbergs Jaws is George Lucas' eerste Star Wars-film het begin van een blockbuster-tijdperk. Dat het een miljoenenhit werd was ongebruikelijk voor een sciencefiction-productie, want dat waren vóór het Lucas-tijdperk vaak goedkope (en belabberde) b-films.

Met dit fenomenale succes werd science fiction opeens een zeer populair genre in Hollywood. Er was namelijk grof geld mee te verdienen! Niet dat het succes zo makkelijk te kopiëren bleek. Star Wars was namelijk baanbrekend in de spectaculair goede special effects, maar ook het volstrekt originele design. George Lucas noemde het zelf het concept van de ‘used future’. Vóór Star Wars waren raketten steevast van mooi glimmend metaal. Vergelijk dat maar eens met de versleten en haperende Millennium Falcon! De werelden van Star Wars ogen, hoe fantasierijk ook, door al die krassen, deuken, stof en viezigheid, toch geloofwaardig en authentiek.

Star Wars is de succesvolle franchise met maar liefst zes films waarvan de laatste in 2005 uitkwam. Nu Disney alle rechten heeft gekocht, staan er weer nieuwe films op de planning: de eerste moet december 2015 te zien zijn.

Vanaf het begin was Star Wars niet alleen een fenomeen op het witte doek, maar ook in de speelgoedwinkel. Doordat George Lucas zelf de merchandising-rechten behield werd hij de rijkste regisseur ter wereld.