Films 1895 - 2015
1959

Some Like It Hot

Billy Wilders Some Like it Hot staat bovenaan veel lijsten van beste komedies aller tijden. Inmiddels is de film meer dan 50 jaar oud, maar nog steeds grappig. Eén van de hoofdrollen wordt vertolkt door seksbom Marilyn Monroe. Zij heeft in deze film de veelzeggende naam: Sugar en zingt in de film het liedje "I Wanna Be Loved By You", dat een dikke wereldhit werd.

Chicago, 1929. Twee berooide muzikanten, saxofonist Joe en bassist Jerry, zijn per toeval getuige van een maffia-afrekening. Met de gangsters op hun hielen slaan ze op de vlucht. Ze zien maar één uitweg: ze trekken vrouwenkleren aan en gaan vermomd met een damesorkest op tournee.
Aanvankelijk hebben ze de tijd van hun leven, met al die mooie dames. Maar om ze te versieren moeten ze zich nogmaals verkleden en zich voordoen als iemand anders. Dat levert een groot aantal kluchtige situaties op.

De Oostenrijkse Billy Wilder (1906) was één van de belangrijkste Hollywoodregisseurs en -scenaristen. Hij begon zijn filmcarrière in Duitsland, maar toen Adolf Hitler daar aan de macht kwam emigreerde de joodse Wilder (net als veel collega-filmmakers) naar Amerika. Billy Wilders bekendste en beste films maakte hij in de jaren veertig, vijftig en zestig van de vorige eeuw, en in elk genre. Want hoewel hij een echte komedie-expert was maakte hij ook de film noir Double Indemnity (1944), het duistere drama Sunset Boulevard (1950) en de rechtbankthriller Witness for the Prosecution (1957).