Films 1895 - 2015
1937

Snow White and the Seven Dwarfs

Sneeuwwitje en de zeven dwergen is de allereerste lange (ook wel: avondvullende) tekenfilm uit de filmgeschiedenis. Het legde de basis voor het Disney-imperium van Walt Disney. Die ontwikkelde zich vanaf de jaren twintig tot de meest succesvolle animator uit de geschiedenis.

Naast animator was hij regisseur, producent, schrijver, ondernemer en entertainer. Hij was een voorbeeld voor veel andere filmmakers: hij verhuisde met zijn animatiestudio als eerste naar Hollywood en hij nam als eerste afscheid van de ‘rubbr hose’-stijl (een manier van tekenen waarbij alle ledematen van de figuren op elastisch rubber leken).

Na veel korte films met o.a. mascotte Mickey Mouse maakte hij met Snow White and the Seven Dwarfs de eerste lange tekenfilm. Disney had zoveel geld in het project geïnvesteerd dat hij zeker failliet zou gaan als de film geen hit zou worden. Gelukkig voor hem werd de film een groot succes. Hij won er een hele bijzondere Academy Award mee, namelijk een normale Oscar met zeven kleine Oscartjes.

Tegenwoordig staat de naam Disney nog steeds synoniem voor sprookjesachtig-animatievermaak voor het hele gezin, maar echt ouderwetse tekenwerk wordt er in de Disney-studio's niet meer geleverd. De laatste traditionele tekenfilm was The Princess and the Frog; de blockbuster Frozen wordt met de computer gemaakt. De grote pionier op het gebied van computeranimatie is Pixar (bekend van Toy Story), dat tegenwoordig deel uitmaakt van Disney. Er worden nog steeds lange animatiefilms gemaakt waar (nagenoeg) geen computer aan te pas komt, maar bijvoorbeeld klei (in Frankenweenie en in Mary and Max)