Films 1895 - 2015
1994

Pulp Fiction

Tarantino is een absoluut filmgek en kenner van de filmgeschiedenis. In interviews heeft hij bijna elke regisseur uit binnen- en buitenland wel eens genoemd als inspiratiebron. Toch is hij een echte ‘auteur’ en kan je in al zijn films een duidelijke Tarantino-stijl herkennen. Dat hij zo veel films kent is niet zo gek, op zijn zestiende istopte hij met school om in een videotheek te werken.

Eén van zijn grootste inspiratiebronnen is de stroming Nouvelle Vague en regisseur Jean-Luc Godard. In 1992 maakte hij een verpletterend debuut met scenario-en-regiedebuut Reservoir Dogs. De opvolger, Pulp Fiction, was helemaal een sensatie. Tarantino kreeg veel navolgers: zijn films en die van andere kregen het stempel 'nouveau violence' opgeplakt: een nieuwe stroming in de filmgeschiedenis was geboren.

Tarantino knoopte het advies van zijn held Jean-Luc Godard (“Een verhaal heeft altijd een begin, midden en eind. Maar niet per se in die volgorde.") goed in zijn oren: kijk maar naar de non-lineaire vertelling van Pulp Fiction. Via flashbacks en flashforwards volgen we vier afzonderlijke verhaallijnen die elkaar in de tijd kruisen en beïnvloeden.

De film betekende een comeback voor John Travolta (in de jaren zeventig de grote filmster dankzij de musicalhit Grease) die als het personage Vincent Vega als enige in alle verhaallijnen opduikt.

Het scenario van Pulp Fiction schreef Tarantino in Amsterdam! Herken je deze dialoog die Vincent en Jules in de auto hebben?

Vincent: “You know what they put on french fries in Holland instead of ketchup?"
Jules: "What?"
Vincent: "Mayonnaise."
Jules: "Yuck!"