Films 1895 - 2015
1968

Night of the Living Dead

Zonder Night of the Living Dead zou een tv-serie als The Walking Dead niet hebben bestaan. Deze horrorklassieker uit 1968 is namelijk de eerste film met een ‘moderne’ zombie. Een wandelende dode die niets met voodoorituelen heeft te maken, maar een rottend lijk dat met een schuifelende tred zijn eeuwige honger naar mensenvlees probeert te stillen.

Hoewel de kleurenfilm in 1968 al lang en breed was ingeburgerd, is Night of the Living Dead in zwartwit gedraaid: dat was goedkoper. Voordeel van zwartwit was dat het ‘bloed’ dat je ziet in werkelijkheid chocoladesiroop was.

Veel geld had debuterend regisseur George A. Romero niet. Hij schoot de film voor een schijntje en maakte zo de producent schathemeltje rijk. Want vooral de expliciet in beeld gebrachte gruwelijkheden (de ‘gore’) bleek baanbrekend en heel goed voor de bioscoopkassa. De film werd een culthit. De producent vergat trouwens op de aftiteling een copyright-melding te plaatsen en door die stommiteit behoort Night of the Living Dead tot het open domain: je mag hem dus overal gratis en geheel legaal bekijken, downloaden en zelfs verkopen!

In Night of the Living Dead wordt het woord zombie niet een keer genoemd: de griezels heten hier nog ‘ghouls’. De vondst dat je een zombie kunt doden door zijn kop er af te knallen komt trouwens uit deze film en is sindsdien een van de vaste zombieregels.

Regisseur George A. Romero werd met maar liefst vijf Dead-vervolgen een echte zombie-specialist. De beste van het stel is Dawn of the Dead uit 1975, dat zich in een winkelcentrum afspeelt. Behalve spannend is het ook een slim staaltje maatschappijkritiek op de Amerikaanse consumentenindustrie. Dawn of the Deadkreeg trouwens een prima remake in 2004 met daarin een relatieve nieuwe zombie-soort: de snelle zombie. Ook Night of the Living Dead werd geremaked: twee keer zelfs. Maar het origineel blijft toch het spannendst!