Films 1895 - 2015
1957

Mother India

Dit Hindi-talige musicaldrama is één van de grootste klassiekers van Bollywood. Mother India was destijds de duurste productie ooit gemaakt en zette Bollywood op de internationale filmkaart. Bovendien was het de inspiratiebron voor veel andere Indiase regisseurs.

Het verhaal gaat over de alleenstaande huisvrouw Radha. Zij moet in een periode van armoede en corruptie haar twee zoons zien op te voeden. De oudste zoon is een hardwerkende en vriendelijke jongen, maar zijn broertje lui en agressief. De moeder moet haar zoon in toom zien te houden, maar dat kost fysiek en mentaal veel kracht.

Radha is een moreel voorbeeld en staat stiekem symbool voor het land India.

Veel elementen uit de film zijn door de jaren vaak herhaald in Bollywood. ‘De moeder’ als een clichématig personage die staat voor moraal en Moeder Natuur bijvoorbeeld. Ook het thema van broederschap en twee zoons die het goed en kwaad vertegenwoordigen is een terugkerende element in de Indiase cinema.

Radha werd gespeeld door actrice Nargis, die toen nog maar 26 was maar de sterren van de hemel speelt. Mother India geldt nu als een klassieker en was in 1957 genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.