Films 1895 - 2015
1895

L'Arrivée d'un Train en Gare de La Ciotat

L'Arrivée d'un train en gare de La Ciotat ('Aankomst van een trein op het station van La Ciotat') is een Franse film zwart-witfilm van de gebroeders Lumière. De broers hielden op 28 december 1895 in een café in Parijs de allereerste bioscoopvertoning voor betalend publiek.

Ze vertoonden onder andere deze korte zwart-wit film die maar 50 seconden duurt. De film bestaat uit één enkele scène waarin een stoomtrein het station van La Ciotat nadert. Diagonaal komt er een spoorlijn in beeld met op het perron reizigers, wachtend in hun zondagse pak. Een bagageloper loopt op de camera af. De stoomlocomotief komt dichterbij en stopt links in in beeld, terwijl reizigers uitstappen en zich klaarmaken om in te stappen.

Het publiek wist nog helemaal niet wat film was, en schrok zo van de aankomende trein dat men opsprong van hun stoel: de kijkers waren bang dat de geprojecteerde trein recht op hen in zou rijden. Een van de aanwezigen die direct de kracht van deze nieuwe uitvinding herkende, was goochelaar Georges Méliès.