Films 1895 - 2015
1933

King Kong

In deze actiefilm ontdekt een groep filmmakers waaronder de actrice Ann Darrow (gespeeld door Fay Wray) op Skull Island behalve prehistorische monsters ook een gigantische gorilla. Deze gevaarlijke King Kong wordt smoorverliefd op Ann. Als de filmmakers hem gevangen nemen, brengen ze hem mee naar New York als circusattractie. Ze zetten hem in een kooi met de leus ‘King Kong: The Eight Wonder of the World’.

Op de openingsavond ontsnapt King Kong en sloopt hij half Manhattan op zoek naar Ann. In de legendarische eindscène klimt hij met haar naar de top van het Empire State Building. Daar wordt hij uiteindelijk door militaire vliegtuigen neergeschoten.

De film werd geregisseerd door Merian C. Cooper en Ernest B. Schoedsack. In die tijd was de gebruikte special effects revolutionair, met name de stop motion die de (miniatuur)-dino's en King Kong lieten bewegen. Willis O’Brien heeft aan deze film zijn bijnaam ‘American Pioneer of Stop Motion’ te danken. Hij gebruikte naast zijn miniatuur-modellen ook echte planten en bracht die samen met het decor en acteurs, miniatuur door slim gebruik te maken van achtergrondprojectie.

Er wordt vaak gezegd dat filmbezoek crisisbestendig is. De bioscoop biedt relatief goedkoop vermaak en zorgt daarnaast voor een welkome afleiding van de financiele zorgen. In de jaren dertig werd Amerika geteisterd door de Grote Depressie, een grote economische crisis met hoge werkeloosheid. Deze periode wordt vaak genoemd als één van de redenen waarom het spannende King Kong-avontuur tot een echte blockbuster uitgroeide.

De remakes van King Kong (eentje in 1976) en die van Hobbit-regisseur Peter Jackson uit 2005 hebben uiteraard veel mooiere en realistischere special effects, maar hebben het origineel nooit overtroffen - ook niet aan de bioscoopkassa. Tegenwoordig komen de meeste special effects uit de computer, maar er zijn nog steeds makers die echt veel houden van het ouderwetse stop motion. Denk maar aan Tim Burton of de films van Michel Gondry.