Films 1895 - 2015
2013

Gravity

Een goed begin is het halve werk, en wat dat betreft gaat Gravity vlammend uit de startblokken. Het rampenspektakel begint met een routinemissie die faliekant verkeerd gaat als rondzwervend ruimtepuin een compleet space station sloopt. Aan astronaute Sandra Bullock vervolgens de taak om heelhuids uit de penarie te komen. Stiekem is er naast Sandra Bullock nóg een hoofdrolspeler: de camera.


Neem dat duizelingwekkende openingsshot: dat is één aangehouden shot van maar liefst dertien minuten! De camera staat die tijd allesbehalve stil, maar zwiept en cirkelt alle kanten op. Daarmee brengt het het effect van gewichtloosheid en de chaos over op de kijker - veel effectiever dan als de camera maar een vaste positie had gehad. De reden voor de extreme lengte van shot, was dat regisseur Alfonso Cuarón zich liet inspireren door de IMAX-documentaires die echt in de ruimte zijn geschoten. Die bestaan ook allemaal uit lang aangehouden takes.

De Mexicaan Cuarón maakte de film met zijn vaste cameraman en landgenoot Emmanuel Lubezki. Allebei werden ze voor hun prestatie beloond met een Oscar. Als director of photography staat Lubezki bekend om zijn sterke staaltjes camerakunst. Vóór Gravity was zijn vier minuten durende shot middenin een rijdende auto uit Cuaróns Children of Men er al eentje voor de recordboekjes. En er zitten nog veel meer imposante cameratrucs in, lees ook wat de Lennert Verstegen, director of photography van Wolf, er hier over zegt (bij tip 7).

Met het toneeldrama Birdman (begin 2015 in de bioscoop) maakte Lubezki een complete film die uit een enkel shot lijkt te bestaan!

Behalve veel camerakunst- en vliegwerk is Gravity ook zo overweldigend dankzij de sublieme visual effects. Van de 91 minuten dat de film duurt, zitten er in 80 minuten visual effects. Het is namelijk nog niet mogelijk om echt op locatie (in de ruimte) te draaien. Het Britse bedrijf Framestore deed maar liefst drie jaar over al die effecten.

Het scenario schreef Alfonso Cuarón samen met zijn zoon Jonás. Die regisseerde zelf een spin-off dat als bonusmateriaal op de dvd verscheen. Zijn korte film Aningaaq laat zien wat er aan de andere kant van het telefoongesprek dat Sandra Bullock voert allemaal gebeurd.