Films 1895 - 2015
1919

Een Carmen uit het Noorden

Dit was de Nederlands eerste kaskraker. De film is een verfilming van de roman van Prosper Mérimée, maar het verhaal werd wereldberoemd in operavorm, door Georges Bizets Carmen. De hoofdrol werd vertolkt door dé filmdiva van dat moment; Annie Bos. Veel mensen vinden haar rol in Een Carmen van het noorden één van haar beste rollen.

Het verhaal gaat over de mooie, spannende Carmen. Om te ontsnappen uit de gevangenis verleidt ze soldaat Jozef. Hij wordt onwijs verliefd op haar, met grote gevolgen. Jozef verliest zijn baan, verlaat hij zijn verloofde en moet hij zich aansluiten bij de losbandige en criminele levensstijl van Carmen. Carmen vindt al snel een ander liefje, waardoor Jozef steeds gekker en depressiever wordt.

De enige bewaarde kopie van Een Carmen van het noorden is een Amerikaanse versie; een exportversie bedoeld voor het buitenland, met een happy end. En dat terwijl de Nederlandse versie een ongelukkig einde had. Het kwam overigens wel vaker voor, dat een film in verschillende landen in verschillende versies werd uitgebracht.

In 2009 is er een hedendaagse hiphop-versie van de film gemaakt met onder anderen Tygo Gernandt, Tom Hoffman en Kurt Rogiers.