Films 1895 - 2015
1982

E.T. the Extra-Terrestrial

E.T. werd mooi samengevat als 'de beste Disney-film die niet door Disney gemaakt is'. Het verhaal gaat over de 10-jarige Elliot die bevriend raakt met een gestrand buitenaards wezen, E.T. (van Extra Terrestial, oftwel: buiten aards).

Terwijl Elliot E.T. verborgen probeert te houden voor zijn moeder, volwassenen en en de Amerikaanse overheid ontstaan er tussen de twee een bijzondere (telepathische) gevoelensband. Samen zetten ze alles op alles om een intergalactische noodoproep te versturen. E.T. phone home!

Buitenaardse wezens in de cinema? Daar kun je doorgaans maar beter met een bijzonder grote boog omheen lopen, want ze willen je of opvreten (Alien en The Thing) óf ze willen de aarde veroveren (Independence Day). De uitzondering op de regel is Steven Spielberg hartverwarmende E.T. Steven Spielbergs zonnige visie op aliens bleek al eerder uit Close Encounters of the 3rd Kind (1977), waarin buitenaardse bezoekers ook al geen kwade bedoelingen hadden. Tegenwoordig heeft hij zijn visie wat bijgesteld, als we War of the Worlds (2005) tenminste mogen geloven.

E.T. was de grote kaskraker van het jaar, maar er zat ook een persoonlijk tintje aan voor Spielberg die na de scheiding van zijn ouders een denkbeeldige vriend creëerde.

De film is grotendeels chronologisch opgenomen om het voor de jonge acteurs makkelijker te maken mee te gaan in de emotionele ontwikkeling van hun personage. Hoewel dit productioneel duurder en tijdrovender was, blijkt het uit hun acteerprestatie dat dit enorm geholpen heeft.