Films 1895 - 2015
2000

Crouching Tiger, Hidden Dragon

Door Crouching Tiger, Hidden Dragon maakte het westerse massapubliek kennis met een genre dat daarvoor in onze streken niet erg bekend was: de martial-art-film.

Anders dan de rechttoe rechtaan kung-fu van Bruce Lee is *Crouching Tiger, Hidden Dragon* beduidend minder realistisch, en meer fantasie. De film valt dan ook onder het sub-genre ‘wuxia’. Wuxia staat bekend om het negeren van de zwaartekracht waarbij de acteurs aan draadjes worden opgehangen en rondgevlogen. De gevechten zijn altijd zeer helder in beeld gebracht, zonder al te veel montage, in grote open sets.

Martial arts is altijd een populair genre geweest in Azië. Crouching Tiger, Hidden Dragon was in het westen een geweldig succes en won de Oscar voor beste buitenlandse film. Hoewel de film Chinees gesproken is, richtte regisseur Ang Lee zich volledig op een westers publiek. In Azië deed de film het dan ook niet goed. Zij waren meer en hardere actie gewend en vonden het schandalig dat de eerste vechtscène pas na vijftien minuten in de film zat.