Films 1895 - 2015
1940

Citizen Kane

Citizen Kane is meestal de aanvoerder (of anders de nummer twee) op de lijstjes van 'beste film aller tijden' die door filmjournalisten worden samengesteld. Niet slecht voor het regiedebuut van de toen nog maar 25-jarige Orson Welles, die ook het scenario schreef en de hoofdrol voor zijn rekening nam. Citizen Kane is een drama over de opkomst en ondergang van een keiharde Amerikaanse zakenman.

Filmkenners roemen de film als een gigantische sprong vooruit in de filmgeschiedenis, door het gebruik van nieuwe technieken. Zo wordt voor het eerst gebruik gemaakt van speciale lenzen die zowel de voor als achtergrond scherp weergeven: ‘deep focus’. Daarbij is de film bekend om zijn ongebruikelijk lage camerastandpunten, gedetailleerde decors en doordachte soundtrack.

De film was stevig geïnspireerd op het leven van de krantenmagnaat William Randolph Hearst. Die was absoluut niet blij met dit portret en deed er alles aan om de film en de maker in een slecht daglicht te zetten. De film is daardoor nooit een echte blockbuster geworden en veel filmstudio’s wilden ook in zijn latere carriere niet meer met Welles werken.