Films 1895 - 2015
1942

Casablanca

Casablanca is dé klassieker onder de Hollywoodklassiekers. De film is een product van het befaamde Hollywoodstudio-en-sterrensysteem uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Dit was ‘de gouden tijd’ van Hollywood toen de filmstudio-bazen en de producenten het volledig voor het zeggen hadden. De sterren van Casablanca waren Ingrid Bergman en Humphrey Bogart.

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en is het liefdesdrama tussen de cynische nachtclubeigenaar Rick (Bogart) en zijn ex Ilsa (Bergman). Ilsa is inmiddels met een verzetsheld getrouwd, en samen hopen ze uit handen van de Duitsers te blijven door naar het neutrale Portugal te vluchten. En Rick heeft de vereiste reispapieren...

Casablanca wordt met name geroemd om zijn briljante scenario en meesterlijke dialogen. Enkele zinnen behoren tot de bekendste en meest geciteerde uit de filmgeschiedenis zoals: ‘We’ll always have Paris’ en ‘Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship’. Het grappige is dat het zinnetje dat iedereen uit Casablanca denkt te kennen ('Play it again, Sam') juist niet in de film zit.

De film is een op en top voorbeeld voor de Hollywoodstijl; het gebruik van vele ‘wetten’ waarmee de kijker makkelijk naar een film kan kijken zonder in verwarring te raken. Een aantal van deze wetten zijn: het plot van de film (de opeenvolging van gebeurtenissen) altijd verklaren door duidelijke oorzaak-gevolg relaties, via personages het verhaal duidelijk volgbaar maken, de hoofdpersonen een volledig of 'rond' karakter te geven en van bijrollen ’flat characters’ te maken met maar een duidelijk herkenbaar karakterkenmerk.