Films 1895 - 2015
2013

Blackfish

Een documentaire die misstanden aan de kaak stelt, kán verstrekkende gevolgen hebben. Deze film liet de aandelen in een pretpark kelderen: het Blackfish-effect.

Blackfish is een film die de wereld veranderde - en dat was nadrukkelijk ook de bedoeling van de maker. Deze kritische documentaire over SeaWorld, een soort Amerikaans Dolfinarium, is in alles het tegenovergestelde van een blockbuster: gemaakt voor een appel & een ei en in eerste instantie maar in vijf bioscopen uitgebracht. Maar langzaam maar zeker groeide Blackfish uit tot een hit, en hoe meer mensen hem zagen, hoe harder de SeaWorld-aandelen kelderden en hoe steviger de kritiek werd op het vangen en houden van wilde dieren in gevangenschap. Dat effect heet nu het Blackfish-effect.  

Het effect bleef niet beperkt tot de bezoekcijfers. Ook de makers van Finding Dory kregen er last van. Toen Blackfish uitkwam, bevond Finding Dory zich nog in de opstartfase. Het probleem: het verhaal speelde zich toennog af in een SeaWorld-achtig pretpark. Maar de gruwelijke realiteit die Blackfish onthulde botste natuurlijk enorm met de 'fun voor de hele familie'-vermaak dat een Pixar- en Disney-film wil bieden. Vandaar dat de releasedatum met een heel jaar werd uitgesteld en het scenario letterlijk terug ging naar de tekentafel. En vandaar dat de setting nu een soort ziekenhuisaquarium is en de boodschap luidt dat vissen, octopussen, walvissen en andere zeedieren in de vrije oceaan thuishoren.