Films 1895 - 2015
2009

Avatar

Avatar is de blockbuster die het in de vergetelheid geraakte 3D-format weer tot hype maakte. Het verhaal speelt zich af in het jaar 2154 op de buitenaardse maan Pandora, dat door mensen wordt gekoloniseerd om een zeldzaam (en dus kostbaar) mineraal te winnen.

De inheemse bevolking, de blauwe Na'vi, gruwelen van de milieuvervuilende mensen die het ecosysteem van Pandora om zeep helpen. De strijd tussen beide partijen wordt nog feller als een Na'vi-prinses verliefd wordt op een menselijke kolonist, die de zijde van de buitenaardsen kiest. 

James Cameron is een regisseur die kickt op technische uitdagingen. Zo was zijn The Abyss (1989) de eerste speelfilm die grotendeels onderwater werd gedraaid en was Terminator 2 in 1991 baanbrekend dankzij de computereffecten. Cameron is een echte perfectionist. Hij was niet tevreden met de huidige kwaliteit van 3D, dus schroefde hij voor Avatar (2009) zijn eigen 3D-camera-systeem in elkaar. Zijn eerste 3D–film maakte hij overigens al in 1996: de pretparkattractie T2 3-D: Battle Across Time. A Het 3D-effect in Avatar geeft de exotische flora en fauna van het buitenaardse Pandora echt een meerwaarde.