Films 1895 - 2015
1979

Apocalypse Now

Kapitein moet tijdens Vietnam-oorlog gedeserteerde kolonel elimineren. Een simpel gegeven, maar wel het begin van een wervelend en shockerend verhaal, in een weergaloze filmklassieker.

Martin Sheen is de opgebrande kapitein Willard die met zijn crew per boot de jungle in moet. Het doel is de doorgedraaide kolonel Kurtz, een raadselachtige Marlon Brando. Met elke bocht in de rivier varen we dieper de waanzin van de oorlog in. Wreedheden worden afgewisseld met waterskiën en de tocht lijkt steeds meer op een slechte trip naar de hel. Regisseur Coppola’s film is een briljante aanslag op de zintuigen, en op de filmploeg: Martin Sheen kreeg een hartaanval en de opnamen liepen een jaar uit. Maar dan heb je ook wat.

Francis Ford Coppola is een levende legende. Hij heeft meerder klassiekers op zijn naam staan, maar ook enorme flops. Coppola is uit 1939, vader was musicus, moeder actrice. Hij studeerde drama en regie en ging aan de slag als geluidsman, dialoogcoach, producer en uiteindelijk als regisseur, van Dementia 13 (1963). Kortom, Coppola was zo’n filmmaker die alles kon. Hij won een Oscar voor het script van Patton. Hij richtte in ’69 met George Lucas een productiemaatschappij op, en produceerde daarmee de eerste films van Lucas. De grote doorbraak als regisseur kwam met de moeder aller maffia films: The Godfather, algemeen beschouwd als één van de beste films aller tijden en in 1972 oscarwinnaar.