Camera

Camerabeweging

De beweging die je met de camera maakt; bijvoorbeeld:

Pan

Een shot waarbij je camera vast staat op je statief en horizontaal op en neer beweegt. Je kunt dit vergelijken met een 'nee' schuddend hoofd. Een pan wordt vaak gebruikt om een omgeving te laten zien of de relatie tussen een personage en zijn omgeving.

Tilt

Een shot waarbij je camera vast staat op je statief en verticaal op en neer beweegt. Je kunt dit vergelijken met een 'ja' knikkend hoofd. Een tilt wordt vaak gebruikt om grootte, kracht of gevaar te benadrukken.  

Tracking & Dolly

De camera staat op een dolly en kan via een rails alle kanten op rijden. Een dolly is een speciaal karretje waar je de camera op kan zetten. Op deze manier kan de camera heel smooth langs je onderwerp rijden. Tracking betekent letterlijk volgen, dus als een personage in beweging is en deze beweging wordt gevolgd met de camera. Je kunt dit bijvoorbeeld doen als je personage in een auto rijdt en je de camera van de zijkant mee laat rijden.    


Crane

Met behulp van een crane kan de camera ingewikkelde bewegende shots maken. Een crane heeft wieltjes en een arm die ver omhoog, omlaag en opzij bewogen kan worden. Sommige mensen noemen de crane ook wel jib. Een craneshot dat je vaak in films ziet, is bijvoorbeeld als de camera dichtbij een personage staat en tot hoog boven hem beweegt en eindigt met een totaal van de straat.  


Handheld

De camera staat niet op een statief of dolly, maar wordt door de cameraman met de hand vastgehouden. Hierdoor beweegt de camera mee met de cameraman en krijg je een schokkerig en realistisch beeld.

Als je de camera op deze manier gebruikt, ben je erg flexibel. Dit wordt daarom vaak gebruikt bij home-video's of documentaires. 


Steadycam

Bij beweeglijke scènes in film en sport gebruikt een cameraman soms een steadycam. Dit is een camera die met gewichten aan het lichaam van de cameraman hangt. Hij kan nu vrij bewegen en stabiele filmbewegingen maken. Op deze manier krijg je een minder schokkerig beeld dan als je met een handheld camera filmt.